Noto, leve de barok. 7/8 Mei 2016 

 

DSC_4270We komen op een aller heerlijkste camperplek aan. We staan  tussen de citroenbomen, een vrolijk gezicht die gele balletjes tussen de groene bladeren. Wat moeten we met Noto doen, in ieder geval één ding en dat is eten bij Dammuso een heel goede tip van Tonnie en Frits. Natuurlijk is er veel te zien, maar we merken dat we even een moment van verzadiging kennen. We blijven de volgende dag tot vier op onze camperplek, lezen en doen veel niks. We gaan om 4 uur een “passegiate” maken in Noto en nemen de belangrijkste gebouwen in onze wandeling op. En dan zijn we ineens weer helemaal in om leuke dingen op te nemen. Er is een soort van lentemeisjes-corso in Noto. Jonge mooi aangeklede vrouwen vertegenwoordigen allen een deel van Sicilië . Er is een fotosessie voor de Dom en daarna vertrekken de dames in Old Timers. In één van de straten ligt een mooie bloementapijtje gemaakt door de plaatselijke bloemisten opleiding. Er wacht ons nog een verrassing in één van de kerken is een interessante tentoonstelling van de originele tekeningen van de glas in lood ramen van de Dom zoals die ontworpen waren voor de restauratie van de deels verwoeste Dom na de aardbeving in 1996. Een video laat zien hoe de restauratie is verlopen, een werkelijk ongelooflijke klus en hoe de kerk met een processie weer tot Dom werd gekroond (zo noem ik het maar.) Ja en verder biedt Noto veel en veel en zeer veel barok. Het is werkelijk over de top!  We eten ’s avonds bij Dammuso. Mocht je in de buurt zijn, dan bevelen wij het je zeker aan.

 

 

De volgende dag gaan we naar het strand van  Vendicari. Avonds eten we in ons eigen restaurant Wingamm, een verrukkelijke Bistecca alla Fiorentina. We staan nu weer op een plek die ons heel Marokkaans  aandoet van wege de combinatie rode aarde en olijfbomen. De Vendicari is een klein  beschermd  natuur gebied, het is een kwelderachtig gebied en we voelen ons ineens weer een beetje op Terschelling. Het kan verkeren op Sicilié, het geeft ook aan hoe afwisselend het landschap is. We maken de volgende dag een mooie wandeling door het gebied. Het valt ons op hoeveel er gewandeld wordt op Sicilië en dat er ook veel redelijk goed gemarkeerde paden zijn.

Diezelfde middag trekken we door naar Marzamemi, oud vissersdorp met tonijn specialiteiten. We kopen de Brassaola van tonijn. Het is eigenlijk hetzelfde als de Mojamma uit Andalucië, alleen de Spaanse variant smaakt veel en veel beter. Dus koop daar maar geen salami of Bressaola, veels te zout. Ga wel genieten van  het plein en de terrasjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *