Napels zinderende stad aan de zee. 26/27 april

Dit is de titel van de stadswandeling, die ik van” Ciao Tutti” heb gedownload. We kiezen voor een camperplek midden in de stad. Om er te komen moet je wel heel rustig blijven , het verkeer met name scooters en motortjes vliegen je links en rechts voorbij. Heel bijzonder, we komen zonder ook  maar één deuk aan op  de camperplek aan. In Napels rijdt geen enkele auto zonder deuk. De wandeling start bij de Duomo. We gaan even naar binnen, maar gaan daarna gauw naar de kerk Pio Monte della Mesericordia, daar hangt een doek van Caravaggio. We houden allebei erg van deze schilder en genieten  ook weer van dit werk “de zeven werken van barmhartigheid’,  het is schitterend.

 

 

Er lopen heel veel  Italiaanse en Franse schoolklassen rond in Napels.  Het valt ons op  hoe geconcentreerd ze luisteren naar de uitleg van de kunstwerken. Iets wat ik zelf ook altijd heb ervaren bij de rondleidingen door de musea met mijn leerlingen. We lopen richting de Kerk San Lorenzo en gaan daar even onder de grond. Onder Napels ligt nog 2x Napels uit verschillende periodes. Ongelooflijk hoe je de straatstructuur van Pompeï ook daar herkent met de winkeltjes, de huizen etc. We lopen door de hoofdstraat uit het jaar 15. Heel bijzonder.

straatje  uit het jaar 15
straatje uit het jaar 15

We lunchen bij Ristorante Bellini, aanbevolen door onze stadswandeling .’s Middags slenteren we heerlijk door de steegjes van de Spaanse wijk .In de Vico Due Porte a Toledo gaan we bij een heel leuke parapluwinkel een paraplu kopen. De winkel is  een must, Je kunt je niet indenken hoeveel verschillende en versierde paraplu’s hier met de hand gemaakt worden. We kopen een plu, waarvan de witte stippen verkleuren als het regent en weer wit worden als de plu droogt. Hoe leuk! Even verderop kopen we bij Casa Infante een heerlijk Napolitaanse ijsje.  We kijken naar mensen, hoe ze praten , hun handen en voeten daarbij gebruiken en ze spreken toch allemaal Italiaans. Zonder ledematen praten lukt de Napolitaan niet. We lopen nog even de Galleria d’Italia in. Behalve het glazen plafond en doeken van schilders van de Napolitaanse school, hangt er ook een Caravaggio. De Martirio di Sant’Orsola. Heerlijk die mooie kleuren van Caravaggio naast al die toch ietwat sombere kleuren van de Napolitaanse school. We zijn doodmoe en besluiten het de volgende dag wat rustiger aan te doen. Napels is leuk genoeg op nog eens te bezoeken. De stad is niet bijzonder mooi door bouwwerken, maar zinderend is het wel en dat maakt Napels zo leuk.

 

De volgende dag gaan we eerst met de bus naar het Museo Nazionale. We gaan daar alleen de zalen met betrekking tot Pompeï bekijken. De eerste zalen, die met de mozaïeken zijn al overweldigend. We mogen van een Amerikaans stel hun verrekijkertje lenen. Dan zie je pas hoe knap de mozaïeken gemaakt zijn. Kijk hiervoor ook naar de deel foto en het bijbehorende mozaïek. Daarnaast is ook het mozaïek van de slag van Alexander met de Perzische koning Darius heel bijzonder. De afbeelding laat één en al dynamiek en perspectief zien. Schitterend!  We bekijken het Gabinetto Secretto. We waren in Pompeï al door onze gids enthousiast gemaakt voor dit gedeelte. Schitterende erotische afbeeldingen hangen er  en natuurlijk ook de penis in opstaande stand. Die Fallussen hingen trouwens overal om het boze oog te weren en geluk in het huis te brengen…. Bij  het beeldje van de man en de geit kunnen we het niet na laten om even in de cabaretsfeer van de afgelopen tijd een link te leggen met een bevriend staatshoofd.  We pakken de metro om de haltes Dante en Toledo te bekijken. De met kunst versierde stations moeten heel bijzonder zijn. Ze zijn inderdaad mooi. Daarna gaan we de kloostertuin en kloostergang bij de Santa Chiara bekijken. Het is zeker de moeite waard. We genieten van de fresco’s en de verhalen die zijn uitgebeeld op de Majolicategels en bovenal van de stilte die er heerst. Daarna volgt ons laatste item de kerk Capella Sansevero, hier ligt het beeld van de “gesluierde Christus” Het is werkelijk schitterend en vooral als je bedenkt dat het beeld uit één blok marmer is gemaakt. Spieren en bloedaders zijn zichtbaar onder de sluier. Je krijgt dus echt het idee, dat de sluier er pas later op is gelegd. Ga het zien als je in Napels bent. We slenteren nog wat door de Spaccanapoli doe Napels in tweeën deelt. Kleine steegjes die allemaal  van Noor naar Zuid lopen en van West naar Oost. Er hangt een heerlijk ontspannen sfeer. De bevolking is  uiterst vriendelijk en lopen graag even mee op je de weg te wijzen. We hebben ons geen moment niet veilig gevoeld. Doen Napels, leuke stad.

 

Omdat we best wel moe zijn geworden besluiten we om de drukte te ontvluchten en vertrekken in de namiddag nog naar Paestum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *