Door de Kloven

Voor ons gevoel hadden we nog wel een week in Merzouga kunnen blijven. De woestijn is voor ons zo fascinerend. We gaan toch weg en de komende dagen zullen de dagen van de kloven worden. Allereerst rijden we door de Gorges de Ziz,  we rijden boven over langs een enorme vruchtbare vallei in de diepte en dat, is precies zo bijzonder aan Marokko: Kilometers steen en dan zomaar ineens uit het niets die vruchtbare valleien. Er zijn veel irrigatie-programma’s en men probeert ook de fruitteelt op te zetten. Een, je gelooft het niet, ontwikkelingsprogramma met behulp van het Amerikaanse volk. We slapen bij de bron van Meski, waar we heerlijk wandelen door de Palmentuinen.  Al die kleine akkertjes, meestal bewerkt door vrouwen, onder de hoge dadelpalmen. De volgende dag rijden we weer door steenwoestijnen, met afgewisseld met, ook nu weer, heel vruchtbare valleien. We komen bij Amellago, waar we eerst een bedelende vrouw weer blij maken en wij ook weer aan onze  islamplicht hebben voldaan. We rijden een poort door en komen op een binnentuin, wel zo mooi en dat is de camping. De binnentuin doet me denken aan het boek “Het huis van de moskee”, van Kader Abdolah. Zoals hij in dat boek de binnentuin met de granaatappelboom beschrijft, ik voel me deel van het boek op dit moment. We hebben n gezellige babbel met de eigenaren en ’s avonds koken ze lekker voor ons. Voor het eten maken we nog een wandeling lang de rivierbedding en ontmoeten de mensen van het dorp. Ik krijg al gauw een soort van kleine zeis/sikkelmes in mijn handen geduwd. Huppakee, ik ook aan t werk, klaver snijden voor de beesten. Vanuit dit dorp rijd je richting Todrakloof door een  ruige en schitterende  kloof (van Gheris)

Geen tanden wel dirhams
Geen tanden wel dirhams
Het huis van de moskee
Het huis van de moskee
Het dal van de moskee
Het dal van de moskee
Joke aan het werk ??!!??
Joke aan het werk ??!!??

De volgende dag maken we een stevige bergwandeling vanuit de Todra kloof de berg op. Paden zijn niet zoals in de Alpen gemarkeerd, we lopen over heel oude  berberpaden de berg op en boven wacht ons een schitterend uitzicht. We willen ook in de Dadeskloof wandelen en die wandeling blijkt nog mooier/ spannender te zijn. Met een zeer globale routebeschrijving gaan we op stap en na een paar kilometer stranden we bij de rivier. We kunnen er niet overheen, maar moeten er doorheen. Wat te doen….Gelukkig komen er n paar dappere Fransen, die hup schoenen en sokken uit en door het zeer koude snelstromende  water lopen. Okay, wij dus ook. Picknick theedoek wordt voeten handdoek. Door een schitterende kloof en dan de berg op. Gelukkig komen we 2x een herder tegen, zodat we kunnen vragen of we op het goede berberpad zitten. Goed, een berberpad is zo breed, dat er altijd een ezel of paard overheen kan lopen en dan zijn hun drollen een goede markering voor ons. Over de berg heen dalen we af naar de camping.

Todra kloof
Todra kloof

05-P1030964

 

04-P1030963

Wandeling vallee de dades
Wandeling vallee de dades

08-P1040028

Onze richtingborden
Onze richtingborden
De man die alle berberpaden kent
De man die alle berberpaden kent

’s Avonds eten we bij “Chez Pierre”, waar het niet alleen lekker eten is, maar ook gezellig muziek gemaakt wordt.

Muziek bij piet
Muziek bij piet
Muziekmeisjes
Muziekmeisjes
Dadeskloof boven op de pas
Dadeskloof boven op de pas

De volgende dag gaan we eerst naar de Souk en rijden daarna  door de Rozenvallei, maar zien geen enkele roos. We bezoeken  een rozen distilleerderij, erg leuk. We vertellen de man dat het ons verbaast dat we geen enkele rozenstruik zien. Hij neemt ons mee voor een wandeling door de tuinen, zoals ze dat hier noemen en dan zien we de rozenstruiken. In totaal staan er 4200 km aan rozen als heg om de akkertjes heen. Er bloeit nog niets , dat is wel n beetje jammer.

Souk El Kelaa Megouna
Souk El Kelaa Megouna
Rozen disitlleerderij
Rozen disitlleerderij
Rozentuin
Rozentuin

Via Quarzazate vervolgen we onze tocht naar het westen. Deze plaats is altijd weer n belangrijke stop in onze reis, dat was al in 2006 zo, en nu nog steeds. Je kunt er alcohol kopen en er is een heel lekkere patisserie.

Blitz mannetje toch?
Blitz mannetje toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *